Till nyhetslistan

Trefaldighetskyrkans klockor ringer för mänskliga rättigheter

På lördag 24.10 kl. 12 ringer Trefaldighetskyrkans kyrkklockor för mänskliga rättigheter. Samtidigt ringer också klockorna i Lillkyro kyrka och Sundom kyrka. Att ringa i klockorna är ett sätt för församlingarna att delta i Ansvarsveckan och ljuda för mänskliga rättigheter.

Närbild av kyrkklocka, i bakgrunden syns en kyrkspira.

Klockringningen är ett svar på kampanjen #människorättsklockorna till vilken alla församlingar har kallats att samtidigt ringa i kyrkklockorna eller på instrument för mänskliga rättigheter.

Kampanjen är en del av Ansvarsveckan som firas 18–25 oktober med temat Människorättskämpar. En människorättskämpe är en person som försvarar de mänskliga rättigheterna på ett fredligt sätt.

Ansvarsveckan som har genomförts årligen sedan år 1979 och målet är att människor ska fundera på, ifrågasätta och utvärdera sin egen livsstil i förhållande till den övriga världen.

Under Ansvarsveckan firas också 24.10 FN-dagen och Ekumeniska böndagen för fred, mänskliga rättigheter och internationellt ansvar.

Ansvarsveckan arrangeras och koordineras av Ekumeniska Rådet i Finland, kyrkornas gemensamma samarbetsorganisation.

Ansvarsveckan har en egen Youtubekanal där berättelser om människorättskämpar publiceras och där finns också en videokalender med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. 

Länk till Ansvarsveckans kanal i YoutubeÖppna länk i ny flik

Länk till Ansvarsveckans webbsidaÖppna länk i ny flik

Länk till Ansvarsveckan på FacebookÖppna länk i ny flik

20.10.2020 15.05