Aktuellt

Till nyhetslistan

Mångsidig aftonmusikserie i Trefaldighetskyrkan

I sommarens aftonmusikserie har orgeln och pianot en stor roll, men även sång, trumpet och cello hörs i flera konserter. Konserterna hålls i Trefaldighetskyrkan onsdagar kl. 19.30, med ett par undantag. Det är fritt inträde till konserterna. Konserterna strömmas på församlingarnas Youtube-kanaler och i Sundom tv.

En grupp människor står i en kyrka.

Bukett med sommarens aftonmusikartister.

Konserterna kan ses på Youtube i två veckor efter strömningen. Publiken är välkommen till konserterna i Trefaldighetskyrkan i enlighet med gällande rekommendationer.

Länk till Vasa svenska församlings YoutubekanalÖppna länk i ny flik

Länk till Vaasan suomalainen seurakuntas YoutubekanalÖppna länk i ny flik

Trumpet och orgel i öppningskonserten 2 juni

I den första konserten 2.6 konserterar Vasa finska församlings kantorer Tarja Viitanen och Jimi Järvinen på trumpet och orgel. I konserten framförs Aleksandr Grigorjevitš Arutjunjans Trumpetkonsert och Franz Liszt Fantasia och fuga ur koralen Ad nos, ad salutarem undam.

Tarja Viitanen håller i en trumpet.

Tarja Viitanen.

Jimi Järvinen sitter vid en orgel.

Jimi Järvinen.

Konserten strömmas på Vasa finska församlings Youtubekanal.

Röster vill beröra publiken på konserten 9 juni

I konserten 9.6 uppträder Vokalensemblen Röster och Vasa svenska församlings kantor Dan Andersson. Vokalensemblen Röster framför en krävande repertoar med ambition att beröra både publiken och sångarna. Kirsi Tunkkari är sedan hösten 2017 dirigent för Röster.

Andersson har komponerat egen musik och skrivit egna texter sedan mycket unga år. Musikstilarna och uttrycken varierar men han föredrar tonal och harmonisk musik. I konserten framför han sina egna kompositioner Agnus Dei och Rest.

Dan Andersson.

Dan Andersson.

Orgel och sång 16 juni

Den 16 juni håller Vasa finska församlings kantor Arto Ristolainen en orgelkonsert. Ristolainen har konserterat i Sverige, Estland samt på flera orter i Finland som organist både som solist och tillsammans med olika sångare och andra instrument. Den här gången har Ristolainen sällskap av sopranen Anna-Maria Jurvelin-Pesola.

Arto Ristolainen.

Arto Ristolainen.

Vasamusiker spelar cello och gitarr 23 juni

Cello och gitarr har huvudrollen i konserten 23.6 då Elena Hämäläinen greppar cellon och Vesa Kuokkanen gitarren. Hämäläinen arbetar idag i Vasa stadsorkester och Kuokkanen är gitarrlärare i Vasanejdens musikinstitut. I konserten framförs stycken av Per Nørgård, Franz Schubert och Arvo Pärt.

Kuula-institutet presenterar sig 30 juni

I sommarkvällen 30.6 framför Kuula-institutet musik från barock till romantik. Diplomsångerskan Katariina Korkman har skapat en decennier lång internationell sångkarriär efter sina studier vid Sibelius-Akademin och tyska Folkwang-konsthögskolan. 

Katariina Korkman.

Katariina Korkman.

Serene Erhie har gjort mycket snabba framsteg i sin sångstudier och har utöver elevkonserter hunnit uppträda på allt från teatermusikaler till bröllop och dop. 

Anton Ylikallio är pianist och pedagog från Vasa, som utvecklar det lokala musiklivet i många olika roller.

Anton Ylikallio.

Anton Ylikallio.

Oskari Riihimäki har spelat piano i över tio år. Han har deltagit i flera musikfestivaler och pianotävlingar. Därtill har han också uppträtt som solist med Vasa stadsorkester. 

Världsstjärna på trumpet uppträder 7 juli

I konserten 7.7 uppträder trumpetist Jouko Harjanne och Satu Ranta på piano och orgel.

Harjannes musicerande kännetecknas av en holistisk musikalitet där den fullständiga kontrollen över instrumenten kombineras med ett rikt uttryck och ett silkeslent flytande ljud. Hans virtuosa instrumenthantering lyfte honom till toppen av globala blåsarmusiker när han uppträdde och gjorde skivinspelningar tillsammans med Kiri Te Kanawa i England i december 1994. En annan höjdpunkt var uruppförandet av Rodion Shchedrins trumpetkonsert i Moskwa hösten 1995. Nuförtiden reser Harjanne runt världen som solist.

Jouko Harjanne omgiven av många trumpeter.

Jouko Harjanne.

Kantorn i Nurmijärvi församling, Satu Ranta, är en mångsidig musiker, organist, pianist, sångare och amatörtrumpetist.

Satu Ranta vid en orgel.

Satu Ranta.

Lovande unga violinisten Sahlström uppträder 14 juli

I konserten 14.7 uppträder den unga, lovande violinisten Albert Sahlström och pianist Liisa Malmivaara. Sahlström (f. 2003) började spela violin som femåring. Han har spelat som solist för Helsingfors stadsorkester, Vasa stadsorkester och Wegelius kammarstråkar. Våren 2018 placerade sig Sahlström på en tredje plats i sin åldersgrupp i Juhani Heinonen violintävlingen.

Albert Sahlström spelar violin.

Albert Sahlström.

Liisa Malmivaara undervisar piano och kammarmusik i Helsingfors konservatorium och Sibelius-Akademin. Vid sidan av undervisningen spelar hon aktivt kammarmusik i olika sammansättningar.

Liisa Malmivaara.

Liisa Malmivaara.

Sång, cello och piano på konserten 21 juli

21.7 står Vasa svenska församlings kantor och sångare Monica Heikius, frilansande cellisten Tuomas Roos samt pianist Anna Roos på tur. Anna Roos är hemma från Laihela och arbetar för tillfället vid Kuula institutet som pianolärare och ackompanjatör. På konserten framförs kompositioner av Robert Schumann och Leevi Madetoja samt Oskar Merikantos Bön och Franz Lachners Frauenliebe und -leben som framförs gemensamt av trion.

Monica Heikius.

Monica Heikius.

Organist Pétur Sakari uppträder tisdag 27 juli

I samkonserten med Musikfestspelen Korsholm tisdag 27.7 kl. 20 uppträder organist Pétur Sakari.

"Den lyssnande Maria" rubrik för konserten 12 augusti

I sommarmusikseriens sista konsert hör vi sång av mezzosopran Erica Back och Vasa svenska församlings kantor Karolin Wargh på orgel. Konserten ”Den lyssnande Maria” är en meditativ sång- och orgelkonsert. Lyssnaren välkomnas in i en klangvärld från artonhundratalets franska orgeltoner fram till våra nutida inhemska tonsättares och diktares alster.

Erica Back.

Erica Back.

Karolin Wargh.

Karolin Wargh.

Ta del av konserterna i Trefaldighetskyrkan eller via Sundom tv eller Youtube

Konserterna hålls i Trefaldighetskyrkan onsdagar kl. 19.30, med ett par undantag. Alla konserter strömmas i Sundom tv och på församlingarnas Youtube-kanaler. Konserterna kan ses på Youtube i två veckor efter strömningen. Publiken är välkommen till konserterna i Trefaldighetskyrkan i enlighet med gällande rekommendationer.

På Vasa svenska församlings Youtubekanal strömmas konserterna 9.6, 14–21.7 och 12.8.

Länk till Vasa svenska församlings YoutubekanalÖppna länk i ny flik

På Vaasan suomalainen seurakuntas Youtubekanal strömmas konserterna 2.6, 16–7.7 samt 27.7.

Länk till Vaasan suomalainen seurakuntas YoutubekanalÖppna länk i ny flik

26.5.2021 17.10