Aktuellt

Till nyhetslistan

Ljusen lyser i kyrkan på julnatten

På julnatten är belysningen på inne i Trefaldighetskyrkan, Sundom kyrka och Lillkyro kyrka hela natten. Församlingarna i Vasa deltar tillsammans med många andra församlingar runt om i Finland i en kampanj, där kyrkans lampor får lysa hela julnatten. Ljuset är ett tecken på hopp och fred detta undantagsår.

Julgran med belysning utanför en upplyst röd tegelkyrka.

Belysningen inne i Trefaldighetskyrkan lyser hela julnatten.

Kampanjens idé kläcktes i Punkaharjus kapellförsamling och spred sig snabbt från en församling till en annan. Tiotals församlingar har anslutit sig till kampanjen och kyrkfönstren lyser i julnatten i bland annat Helsingfors, Borgå och på Kimitoön. 

Vasa svenska församlings kyrkoherde Mikael Forslund säger att kampen mellan mörker och ljus är något allmänmänskligt. Det är något som alla kan känna igen sig i.

– Under det här året har alla berörts och påverkats. Genom att tända lamporna i kyrkfönstren under julnatten vill vi i församlingen påminna om att ingen av oss är ensam i sitt mörker, säger Mikael Forslund.

–  Ljuset från kyrkfönstren påminner om änglarnas ljus den första julnatten. Änglarnas ljus lyste upp den mörka jorden och gav mod åt herdarna att bege sig till Betlehem. På samma sätt får kyrkfönstren sprida hopp och ljus i vår stad. Vi hoppas att de som går förbi kyrkan och ser ljuset får en glimt av julens budskap om fred och frid på jorden.

Församlingarna runt om i Finland förbereder sig för julen i stämningar som avviker mycket från det vanliga: Kyrkans dörrar är stängda, julevenemang är inhiberade och flyttade till nätet. Den tända belysningen i kyrkor runtom i landet sprider i alla fall lite ljus under den här julen.

Närbild av kyrkofönster i en röd tegelkyrka.Ljuset inne i kyrkan är tänt.

Ljuset från kyrkfönstren påminner om änglarnas ljus den första julnatten.

22.12.2020 08.31