Aktuellt

Till nyhetslistan

Härlig musikalisk kompott utlovas i sommarens Aftonmusikserie

Sommarens konsertserie Aftonmusik är en härlig musikalisk blandning där artister från olika delar av Finland bjuder på sång, orgel, piano, flöjt, cello och trumpet. Publiken kan njuta av konserterna i Trefaldighetskyrkan  onsdagar kl. 19.30. Några av konserterna strömmas också på Youtube. Det är fritt inträde till konserterna.

Grafik med texten Iltamusiikki, aftonmusik. Kirkko Vaasassa, kyrkan i Vasa.

Unga Vasabördiga musiker inleder serien 3 juni

Konsertserien inleds 3.6 med Aurora Heikius och Jimi Järvinens samkonsert där Heikius spelar violin och Järvinen orgel. Heikius är nyutexaminerad musikpedagog från Åbo yrkeshögskola. Hon studerade violinspel under ledning av Alexandre Vinnitski och avlade sin B-examen i violinspel våren 2020. Vasabördiga Järvinen höll sin orgeldebutkonsert som 14-åring i Trefaldighetskyrkan. Sin debut utomlands höll han i Spanien, när han som 15-åring konserterade i Madrid i katedralen Almudena. Konserten strömmas på Youtube: Vaasan suomalainen seurakunta och i Sundom tv.

Finska församlingens nya kantor visar upp sig 1 juli

Efter några veckors paus fortsätter konserterna onsdagen den 1 juli med Tarja Viitanen på trumpet och Pauliina Hyry på orgel.

Dir.mus., körledaren, trimpetisten och musikens mångsysslare Tarja Viitanen börjar i juni som kantor i Vaasan suomalainen seurakunta. Viiitanen är professionell inom klassisk musik och har jobbat länge med körer och brassband i Kyrkslätt.

Dir.mus. Pauiina Hyry är kantor i Esbo i Leppävaara seurakunta. Hon konserterar aktivt både som soloorganist samt som kammarmuisker tillsammans med övriga solister och körer. Hon har gett ut två soloskivor. Centrala delar i hennes konserter är J.S. Bachs stora orgelverk och orgelmusik från den romantiska eran.

Konserten strömmas på Vasa svenska församlings Youtubekanal.

Portugisisk och spansk sång på konserten 8 juli

Onsdagen den 8.7 sjunger vokalensemble Versio. Konsertens huvudverk är portugisen Manuel Cardosos berörande Requim från 1600-talet. Utöver den sexstämmiga själamässan framförs motetter av Duarte Lõbos och Tomás Luis de Victorian. Motetterna är kortare andliga sånger från samma tidsperiod. Vokalensemble Versio grundades år 2003 och har specialiserat sig på gammal musik.

Medlemmarna i vokalensemble Versio.

Vokalensemble Versio.

Medlemmarna i Versio är professionella sångare och passionerade amatörer från olika delar av Finland. I ensemblen sjunger Heini Ernamo, Hannele Huhtinen, Heikki Isotalo, Antti Kataja, Minna Muukkonen, Anne Palo, Hilkka Rauhala, Tuija Sulisalo, Katri Tasala, Timo Turtiainen, Mikko Vehkaperä och Sakari Ylivuori.

Cellomusik på programmet 15 juli

På konserten 15.7 uppträder celloduo Varonen. Duon består av cellisterna och makarna Anna-Maaria och Olli Varonen. Celloduon debuterade sommaren 2000 vid en konsert arrangerad av Finlands ambassad i Budapest och har sedan dess framträtt vid ett hundratal konserter i hemlandet och i Sverige, Tjeckien, Ungern, Spanien, Estland och Senegal.

Paret Varonen spelar cello och ser glada och lyckliga ut.

Celloduo Varonen består av Olli Varonen och Anna-Maaria Varonen.

Duon har gett ut fyra CD-skivor och en skiva tillsammans med Jaakko Löytty. Konserten i Trefaldighetskyrkan är en del av 20-års festkonsertserien och i programmet ingår klassisk musik från 1600-talet, andliga sånger samt duons egna verk. 

Paret Tuomisto uppträder med piano, orgel och sång 22 juli

Det blir piano, orgel och sång på konserten 22.7 när Valtteri och Loviisa Tuomisto håller sin konsert. Kantorn och instrumentpedagogen Valtteri Tuomisto har tjänstgjort som tf. kantor i Vaasan suomalainen seurakunta sedan hösten 2014. Utöver arbetet som kantor har Valtteri fortsatt sina vokalstudier och gjort sig förtrogen med att sjunga som kontratenor.

Valtteri Tuomisto

Valtteri Tumisto

Loviisa Tuomisto utexaminerades som musiker från Helsingfors konservatorium år 2016 och har piano B-examen och orgel B-examen från Sibelius-Akademin. Nu studerar Loviisa vid Sibelius-Akademin, i ämnesgruppen för kyrkomusik. Loviisa började också studier i pianopedagogik vid Yrkeshögskolan Metropolia i höstas.

Loviisa Tuomisto spelar på en flygel.

Loviisa Tuomisto.

Flöjt och orgel i samkonserten med Musikfestspelen Korsholm 28 juli

I samkonserten med Musikfestspelen Korsholm 28.7 kl. 20 uppträder Erica Nygård och Niels Burgmann. De har konserterat tillsammans sedan år 2016. Deras repertoar sträcker sig från barocken till nutid med betoning på verk skrivna för flöjt och orgel. I början av året 2019 utkom deras debutskiva ”Momentum” med musik av finlandssvenska och franska tonsättare. Nygård är soloflöjtist i Vasa stadsorkester, aktiv som kammarmusiker och vikarierar ofta som kantor i olika församlingar. Burgmann verkar som organist och är kyrkomusiker i Matteus församling i Helsingfors. Han är även en omtyckt kördirigent och prisbelönt tonsättare.

Konserten strömmas på Vasa svenska församlings Youtubekanal.

Pietilä och Romppanen uppträder på Konstens natt 6 augusti

På Konstens natt torsdagen den 6 augusti hör vi sångaren Jukka Pietilä och organist Juhani Romppanen. Pietilä arbetar är A-kantor i Åbo domkyrka och konserterar aktivt både med solokonserter och som solist i kyrkomusikverk.

Jukka Pietilä.

Jukka Pietilä.

Romppanen är A-kantor i Keski-Porin seurakunta. Han konserterar regelebundet med egna konserter och i samarbete med andra musiker.

Juhani Romppanen spelar orgel.

Juhani Romppanen.

Konserten strömmas också på Vasa svenska församlings Youtubekanal.

Musikgruppen Sarastus tolkar musik på mångsidigt sätt 12 augusti

Onsdagen den 12 augusti uppträder musikgruppen Sarastus. Musikgruppen består av Kristiina Olanto, sång, Jorma Tapio, saxofon, flöjt och basklarinett samt Harri Taittonen, piano. Ensemblens musik har influenser från såväl karelsk folkmusik, jazz som afroamerikansk musik. Allt detta tolkar gruppen Sarastus med sitt mångsidiga kunnande på ett skickligt och berörande sätt.

Tre personer sitter och står kring en bänk i en park vid havsstranden.

Musikgruppen Sarastus.

Orgelmusik på konserten 12 augusti

Organist Liisa Aaltola uppträder på konserten 19.8. Hon har studerat orgelspel vid Sibelius-Akademin. Aaltola har specialiserat sig på musik av Bach och i konserten hör vi stycken skrivna av Bach som också ingår i hennes senaste soloskiva. Aaltola arbetar som kantor i Pirkkalan seurakunta sedan år 1990.

Liisa Aaltola.

Liisa Aaltola.

Kantorer avslutar konsertserien 26 augusti

Sommarens sista konsert ges 26.8 och då uppträder sångaren och kantorn Monica Heikius, sångaren och kantorn Michael Wargh och organist-kantorn Karolin Wargh. Monica Heikius arbetar som kantor i Vasa svenska församling och Karolin Wargh börjar arbeta som kantor i Vasa svenska församling i september 2020. 

Monica Heikius

Monica Heikius.

Karolin Wargh har en examen i kyrkomusik från yrkeshögskolan Novia i Jakobstad och avlade år 2011 nivå B i orgelspelning med högsta vitsord. Wargh har även en musikpedagogexamen från Svenska Yrkeshögskolan med nivå B i pianospel från år 2005. Hon valdes till ”Årets kantor 2019” av Finlands Kantor-organistförbund bl.a. för förtjänstfullt arbete med orgelspel bland barn.

Karolin Wargh.

Karolin Wargh.

Michael Wargh (f.1977) är Vasabo och tjänstgör som kantor i Replots församling. Wargh har studerat kyrkomusik med solosång som huvudämne under ledning av Bill Rawall vid Svenska yrkesinstitutet i Jakobstad. Vid sidan om kantorsarbetet har han bedrivit sångstudier på sångpedagoglinjen vid Svenska yrkeshögskolan fram till år 2006. Han har även deltagit i sångkurser under ledning av bl.a. Björn Blomqvist och Juha Kotilainen.

Michael Wargh.

 

Konserten strömmas också på Vasa svenska församlings Youtubekanal.

 

Läs mer om konserterna i Vasa svenska församlings evenemangskalender

29.5.2020 10.54