Aktuellt

Till nyhetslistan

St Olav Ostrobothnia invigdes med vandring och pilgrimsmässa

Pilgrimsleden St Olav Ostrobothnia och ledens första pilgrimscenter som finns i Trefaldighetskyrkan invigdes lördagen den 21 september 2024. Under invigningen talade bland andra biskop Bo-Göran Åstrand. Efter invigningen firades en högtidlig pilgrimsmässa i Trefaldighetskyrkan.

I förgrunden en stor sten med texten 1070 km Nidaros. I bakgrunden går människor in i kyrkan.

Utanför Trefaldighetskyrkan finns nu en milsten som visar att det är 1070 kilometer från Vasa till Nidaros. Stenen avtäcktes i samband med invigningen av St Olav Ostrobothnialeden och -pilgrimscentret 21.9.2024. Efter invigningen firades pilgrimsmässa inne i kyrkan.

Dagen började med pilgrimsvandring från Gamla Vasa till Trefaldighetskyrkan. Ett 50-tal pilgrimer deltog i vandringen och fick vid slutmålet ett pilgrimspass med pilgrimscentrets officiella stämpel.

Människro utomhus.
Ett 50-tal pilgrimer deltog i vandringen som började vid Gamla Vasa ruiner. Foto: Kaj Lindh.
Korsmärke på en stolpe.
Längs hela leden sätts St Olavledens officiella märke upp. Märkningen från Gamla Vasa till Trefaldighetskyrkan är klar men på andra delar av leden är den märkningen ännu på hälft. Den beräknas bli klar under år 2025.
Pilgrimspass.
St Olav Ostrobothnialedens pilgrimspass.
Insidan av ett pilgrimspass med en stämpel i.
Pilgrimscentrets officiella stämpel inne i passet.
Två kvinnor lyfter bort en presenning fårn en sten.
Milstenen avtäcks. Foto: Kaj Lindh.

Under invigningen talade bland andra biskop Bo-Göran Åstrand.

Man med alba håller upp handen för välsignelse utomhus bredvid en korsformad sten.
Borgå stifts biskop Bo-Göran Åstrand medverkade vid invigingen. Foto: Kaj Lindh.

I Trefaldighetskyrkan fanns på invigningsdagen en utställning om Olof den helige samt pilgrimslederna St Olav Ostrobothnia och St Olav Waterway. Under tiden 22–29.9 finns utställningen i stora församlingssalen på Skolhusgatan 28.

Affischer i en kyrka.
Utställningen om Olof den helige samt pilgrimslederna St Olav Ostrobothnia och St Olav Waterway. Foto: Kaj Lindh.

Förhoppningen är att St Olav Ostrobothnia kommer att inspirera många att ge sig ut på vandring, där de kan uppleva och omfamna långsamheten, friheten, enkelheten, bekymmerslösheten, tystnaden och delandet – principer som fördjupar både kroppens och själens resa längs leden.

Man med alba pratar i en kyrka.
Biskop Bo-Göran Åstrand delade några ord för reflektion under pilgrimsmässan.

”Jag är glad och tacksam över att retreater och pilgrimsvandringar tilltar för varje år i Borgå stift! Allt flera söker nu tystnaden, det goda samtalet, delandet och friheten. Retreater och vandringar ger möjlighet till en yttre och inre resa för kropp och själ. Det här är något vi behöver!” skriver biskop Bo-Göran Åstrand på sin Facebooksida.

Allt flera söker nu tystnaden, det goda samtalet, delandet och friheten.

Länk till St Olav Ostrobotnias webbplatsÖppna länk i ny flik

23.9.2024 10.17