Aktuellt

Till nyhetslistan

Ljus och värme på begravningsplatsen på alla helgons dag

Arbetstagare från de evangelisk-lutherska församlingarna i Vasa finns på plats på nya begravningsplatsen i Vasa, Lillkyro begravningsplats och i Sundom kyrka på alla helgons dag 4.11.

Hautakynttilälyhdyssä. Taustalla punainen kanerva.

Nya begravningsplatsen finns vid Vörågatan, på högra sidan från stan sett. Arbetstagarna är på plats klockan 12–17 och finns nära Uppståndelsekapellet. Begravningsplatsens besökare välkomnas för att dricka varm glögg och prata med arbetstagarna.

Lillkyro församling bjuder på varm dricka och samtalssällskap klockan 13–15 på Lillkyro begravningsplats, nära kapellet.

Sundom kyrka, som finns intill Sundom begravningsplats, är öppen klockan 17–19. Då kan man komma till kyrkan för att värma sig, dricka något varm eller samtala med arbetstagare.

Positiv respons på närvaron under alla helgons dag

De evangelisk-lutherska församlingarna har varit närvarande på begravningsplatserna på alla helgons dag flera år redan, och responsen har varit positiv.

– Vi vill vara där våra medlemmar och Vasaborna finns. Jag var med förra året och det var en mycket fin stämning på plats. Vi träffade många människor som uppskattade en varm glögg den då kalla dagen. Vi fick ta del av många fina samtal och många delade minnen av dem vars grav de besökte, berättar Vasa svenska församlings ledande diakoniarbetare Hanna-Maria Hakala.

Vi träffade många människor som uppskattade en varm glögg den då kalla dagen. Vi fick ta del av många fina samtal och många delade minnen av dem vars grav de besökte.

Vasa finska församlings församlingspastor Maria Talola säger att alla helgons dag berör många, även henne själv.

– Alla helgons dag är en viktig dag på många sätt. Den för tankarna till egna, redan döda anhöriga. Men på alla helgons dag minns jag också de människor som jag jordfäst under året och deras anhöriga.

Viktigt att minnas

Både Maria Talola och Hanna-Maria Hakala tänder ljus på alla helgons dag.

– Jag tänder ljus för min mormor, som var den viktigaste personen för mig som barn. Jag tänder också ett gemensamt ljus för alla civila offer i krig och konflikter, säger Talola.

Jag tänder också ett gemensamt ljus för alla civila offer i krig och konflikter.

– Jag tänder ljus för mina morföräldrar som lever i mitt hjärta omgivna av kärleksfulla minnen. Jag vill också tända ljus för alla dem som dog ensamma och rädda och för alla dem som aldrig fick en egen grav, säger Hakala.

Näst efter jul är alla helgons dag den helg då det är flest besök på begravningsplatserna runtom i landet. Det tänds ljus till minne av nära och kära på gravar, minnesplatser och i högmässor.

Vasa kyrkliga samfällighets begravningsplatser är med i hautahaku-tjänsten, som man kan använda för att hitta en gravplats. I tjänsten finns gravarna på nya och gamla begravningsplatsen i Vasa samt gravarna på Lillkyro begravningsplats. Hautahaku-tjänsten finns på adressen hautahaku.fiÖppna länk i ny flikÖppna länk i ny flik.

Tilläggsuppgifter

Johanna Backholm
Johanna Backholm
kommunikatör
Rådhusgatan 13, vån. 3
65100 Vasa

30.10.2023 11.17