Aktuellt

Till nyhetslistan

Kyrkklockorna ringer till stöd för Ukraina på årsdagen av Rysslands invasion

De evangelisk-lutherska församlingarna i Vasa ringer i sina kyrkors kyrkklockor 24.2.2023 klockan 12 för att visa stöd för Ukraina på årsdagen av Rysslands anfall mot Ukraina.

ukrainan_rauhankellot_FBDIGISCREEN_1920x1080_SVE_kuva1.jpg

De evangelisk-lutherska församlingarna i Vasa ringer i sina kyrkors kyrkklockor 24.2.2023 klockan 12 för att visa stöd för Ukraina på årsdagen av Rysslands anfall mot Ukraina.

Det är biskoparna i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland som har kallat församlingarna runt om i landet till att ringa i kyrkklockorna. Också ortodoxa församlingen i Vasa ringer samtidigt i kyrkklockorna.

I Trefaldighetskyrkan ordnas en tvåspråkig andaktstund klockan 12 som hålls av kyrkoherdarna Tuomo Klapuri och Mikael Forslund. För musiken står kantor Tarja Viitanen (sång), Oleksandra Shevchenko (piano) och Cantiucum Maris Ensemble

På kvällen klockan 17.30 ordnar de svenskspråkiga församlingarna i Vasa ett ekumeniskt tillfälle med ljuständning vid Lotsstatyn i Kyrkparken.

Meddelande från biskoparna på årsdagen för Rysslands anfall mot Ukraina

”Rysslands olagliga anfall mot Ukraina fortsätter. Lidandet och antalet förlorade människoliv är outhärdligt. Ukrainarna behöver all hjälp och allt stöd de kan få. Kriget har vittgående konsekvenser och skapar oro också här i Finland. Vi behöver samhörighet och omsorg om varandra.

Vi uppmanar församlingarna att låta kyrkklockorna ringa för fred 24.2.2023 kl. 12 på årsdagen av invasionen.

Församlingarna ber för Ukraina och det ukrainska folket på söndagen efter årsdagen och fortsättningsvis i de därpå följande gudstjänsterna samt ordnar andakter till stöd för ukrainarna. Vi uppmuntrar också församlingarna att ordna stödevenemang tillsammans med samarbetspartner och att skapa relationer till ukrainska flyktingar i Finland. Vi uppmuntrar alla att komma ihåg Ukraina i sina böner, ge donationer till biståndsorganisationer i regionen och visa stöd för ukrainare i Finland.”

Böner för fredÖppna länk i ny flik

Herren ger fred (Ps. 147:14)

Biskoparna i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland

Barn som gårter. text: Ukrainas folk behöver all hjälp och allt stöd det kan få. Ev.luth. kyrkan i Finalnd.

Mikael Forslund
Mikael Forslund
Vasa svenska församlings kyrkoherde, ordförande i gemensamma kyrkorådet
Rådhusgatan 13, vån. 3
65100 Vasa
Petri Hautala
Petri Hautala
Vähänkyrön seurakuntas kyrkoherde
Kirstantie 7
66500 Lillkyro

2023-02-20 09:08:00.0