Aktuellt

Till nyhetslistan

Vägkyrkosommaren 2020 ställs in till följd av undantagstillståndet

Sommarens vägkyrkoperiod från juni till augusti ställs in på grund av coronaepidemin.

Garfik med svart kyrka och texten Tiekirkko Vägkyrka.

– Vägkyrkorna har sänkt människornas tröskel för att komma till kyrkorna och har erbjudit en viloplats för dem som söker frid eller arkitektoniska upplevelser. Det är därför väldigt förargligt att vi är tvungna att ställa in sommarens vägkyrkoperiod till följd av epidemin, säger Jari Kupiainen, utvecklingschef på Kyrktjänst.

Det är omöjligt att förutse hur länge epidemin pågår och hur den påverkar hur människor kan röra sig och samlas.

– Vi vill agera ansvarsfullt och inte utsätta besökare och anställda för risker i en situation där det är möjligt att coronaviruset fortfarande sprids. En del av kyrkorna håller dörrarna öppna för besökare som vill titta in för en stilla stund, och man kan kolla församlingens egen webbplats för att se om kyrkan är öppen när man vill besöka en kyrka, berättar Kupiainen.

Vägkyrkorna har varit populära

Vägkyrkorna är lutherska och ortodoxa kyrkor som ger besökare möjlighet att ta del av lokala traditioner, historia, arkitektur och konst. Kyrkorna har varit populära bland sommarturisterna och allt flera kyrkor har anslutit sig till vägkyrkoverksamheten. I fjol fanns det 269 vägkyrkor som besöktes av nästan 350 000 resenärer.

Sommaren 2019 var de populäraste vägkyrkorna Åbo domkyrka, med nästan 60 000 besökare, Berghälls kyrka i Helsingfors, Valamo kloster, Kerimäki kyrka och Uleåborgs domkyrka.

Trefaldighetskyrkan lockade rekordmånga besökare sommaren 2019. Över 2 800 personer besökte Trefaldighetskyrkan när den fungerade som vägkyrka sommaren 2019. De flesta besökarna kom från Finland och Sverige men det kom också många turister från Tyskland, Ryssland och Frankrike. Totalt kom det besökare från 17 olika länder.

De populäraste dagarna 12 juni och 10 juli, då kyrkan besöktes av 170 personer. I medeltal besöktes kyrkan av 78 personer per dag. 

I dags läge är Trefaldighetskyrkan öppen för stillhet och enskild bön tisdag–fredag kl. 13–15 samt söndagar kl. 11–13 och 14–16.

Vägkyrkoverksamheten organiseras av Kyrktjänst.

 

Pressmeddelande. Kyrklig tidningstjänst kompletterad med uppgifter från Vasa kyrkliga samfällighet.

22.4.2020 09.21